Formulari de cerca

Festes i Tradicions

 

  Festes Majors. La vespra de Sant Pere, dia 28, és la tradicional elecció de la Regina de les Festes d’Agost al descans de la revetla. El dia 29 de juny, és Sant Pere Apòstol, patrò de Catadau. Aquest dia es fa una cercavila, missa, concert de la Unió Musical de Catadau i una solemne processó, seguida d’un Castell de focs artificials.

 

  Festes d’Agost, Santa Bàrbara i la Divina Aurora. Es celebraven a l’octubre, però des de fa bastants anys, es celebren des del primer cap de setmana d'agost fins al diumenge de la setmana següent. Les festes comencen amb la famosa i tradicional "Plega del Manso", la gran “Festa dels Quintos", la presentació de la Regina de les Festes, Cort d'Honor, President i Clavaris de Santa Bàrbara amb un expectacle organitzat pel Grup Cultural la Lluna. Segueix amb el dia de "Moros i Cristians" i moltes més. També la tradicional Baixà de Santa Bàrbara des de l’ermita fins al poble acompanyada de balls tradicionals valencians. Concurs de xarangues, sopars, dinars, verbenes i discomòbils.

 

  Dia del 9 d'Octubre. Es celebra des de 2015, la vespra del dia d’Octubre, dia del poble Valencià, amb una Dansà a càrrec de l'Escola de Danses del Grup Cultural la Lluna, un sopar popular i una festa.

 

  Dia de la Sang: Te un origen religiós, doncs l'1 de juliol el calendari assenyala com a sant del dia la preciosíssima sang de crist. A Catadau, juntament amb Llombai i Alfarb, es celebra el segon dimecres del mes de juliol. És una festa que sols es celebra en alguns pobles de la Ribera.

Aquest dia, les quadrilles d’amics i amigues van de dinar a la muntanya o a la platja. Antigament tothom eixia de casa amb el carro o amb el cavall, en despuntar l'alba l'aire es poblava de cançons i del soroll dels carruatges, que es dirigien a la Fontxela, a la Font del Terrer, al Granotar, a la Colaita, al Molí de Pep del Carro, al Molí d’Alèdua, a la Font del Almaguer. S’escoltaven cantars més o menys afinats. Circulava el porrò de vi de mà en mà. L'aire transmetia una oloreta a socarraet d'una bona paella valenciana.

 

  La Porquejà: Fa molts anys, la majoria de les famílies de Catadau  sacrificava cada any un porc de vuit, deu o dotze arroves. A la fi de desembre o primers de gener tènia lloc el ritual de la matança. Es trituraben en unes màquines determinades parts i s’embutia la pasta en els budells prèviament netejats, elaborant les esquisites llonganisses, sobrassades, botifarres de cansalada i ceba bullida, botifarres de carn i arròs i el blanquet.

Als xiquets de la casa, perquè no emprenyaren, els lliuraven, ja neta, la bufeta de l'orina, la " Bufa", que, convenientment unflada d'aire, es convertia en una flamant pilota que bé podia resistir les mil i unes puntades, ja que aleshores ningú posseïa una pilota de futbol.

En l'actualitat, es celebra la matança, però d'una altra forma, el porc ve ja mort, es fa una excibició davant de tot el poble de com s’aprofiten les parts del porc per a menjar.

S’organitza una torrà gegant per a tots els assistents, i posteriorment una benedicció dels cavalls.

 

  Cucanya del diumenge de Rams: Des de temps  inmemorables, a  Catadau, es celebra un dels festejos religiosos més importants de la semana Santa Catauina:  el Diumenge de Rams.

A mitjan matí desfila solemnement la processó del diumenge de rams. A la Plaça de l'Església, s'erigeix un pal d'uns vint centimetres de diametre  i uns set metres d'altura: és la cucanya. El pal, en multitud d'ocasions, està revestit d'una prima pel•lícula de sabó que fa  dificilísima l'escalada, doncs quasi tots els intents d'aconseguir el premi per part dels xicons, acaben al sòl pel relliscós de la fusta . Però molts xics se les enginyen per a aconseguir el regal que campeja al capdamunt: un pollastre o un conill, o un pernil,  també borses de bunyols de carabassa.

 

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Ajuntament de Catadau

C/ Forn, 1 · 46196 CATADAU (València).

962 550 002 · 962 553 022

962 551 090